Daha Hızlı Hamile Kalın: Doğurganlığı Artırmanın 5 Doğal Yolu

Daha Hızlı Hamile Kalın: Doğurganlığı Artırmanın 5 Doğal Yolu

Bebek sahibi olmaya karar verdiniz ve çok uzun süre beklemek istemiyorsunuz. Ancak hızlı hamile kalmak sadece ovülasyon döneminizi takip etmek ve cinsel ilişki zamanlamanızı doğru yapmakla ilgili değildir; aynı zamanda vücudunuzun ve eşinizin vücudunun gebe kalmaya hazır olduğundan emin olmakla da ilgilidir. Yumurta ve sperm buluştuğunda, sağlıklı bir bebeğe dönüşecek sağlıklı bir embriyo oluşturmak için en iyi koşullara ihtiyaç duyarlar.

Hızlı bir şekilde hamile kalmak her zaman kolay değildir, ancak şansınızı artırmak için bazı şeyler yapabilirsiniz. Burada, ebeveyn olmaya giden bu muhteşem yolculukta size bazı pratik tavsiyeler sunuyoruz.

Dengeli ve Besleyici Bir Diyet İçin Bu Yiyecekleri Tüketin

Siz ve eşiniz, hamile kalmak için vücudunuzun uygun türde gıdalar aldığından emin olmalısınız. Vücudunuzu beslemek ve ona yumurtaları olgunlaştırmak ve desteklemek (veya sağlıklı sperm oluşturmak!) için enerji vermek hayati önem taşır.

Daha hızlı hamile kalmak için Akdeniz diyeti uygulayın

Araştırmalar, Akdeniz diyetinin kadınların doğurganlıklarını artırmalarına ve daha hızlı hamile kalmalarına yardımcı olduğunu göstermiştir. İlk olarak, bu gıdalar vücudun gebe kalmak için ihtiyaç duyduğu doğru vitamin ve mineralleri sağlar. İkinci olarak, diyet her türlü soruna neden olabilecek ve ovülasyonu da etkileyebilecek tahrik edici yiyeceklerden uzak tutar.

Tüketilmesi gereken gıdalar:

- Organik proteinler, sebzeler ve meyveler

- Koyu yapraklı yeşillikler: lahana, karalahana, brokoli

- Tam tahıllar: esmer pirinç, kinoa, arpa, karabuğday, darı, organik yulaf ezmesi

- Yemeklik yağlar açısından: sızma zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı

- Sağlıklı yağlar: fındık, avokado, baklagiller

- Süper gıdalar: buğday çimi, chia tohumu, maça, açai, goji meyveleri, spirulina

Kaçınılması gereken yiyecekler:

- Şeker

- Gluten

- Süt Ürünleri

- Soya

- Kafein

- Alkol

Yumurta kalitesini artıran bir diyet seçin

Yumurta kalitesinin düşük olmasının, çiftlerin gebelik elde etmesinin daha uzun sürmesinin bir nedeni olabileceğini gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. Ayrıca, yumurta kalitesinin diyet değişiklikleri yapılarak iyileştirilebileceğini gösteren daha umut verici araştırmalar da var. Bir kadın tüm yumurtalarıyla birlikte doğsa da yumurtaların salınmaya hazır hale gelerek olgunlaşmaları için 90 güne daha ihtiyaçları olacaktır. Bu 90 günlük süre, yumurtaların gebe kalmaya yetecek kadar sağlıklı olması için belirli besinlere ihtiyaç duyduğu zamandır.

Yumurtalarınıza gebe kalmak için gereken süper enerjiyi verecek yiyecekler:

- Avokado - iyi üreme sağlığını korumaya yardımcı olan iyi yağlar bakımından yüksektir

- Mercimek ve Fasulye - Üreme sağlığı için hayati önem taşıyan demir ve mineraller bakımından zengindir

- Kuruyemişler (ama aşırıya kaçmayın!) - Özellikle Brezilya fıstığı, yumurtalarda kromozomal hasarı azaltan bir mineral olan selenyum açısından yüksektir.

- Susam - Çinko içeriği yüksektir ve optimum yumurta sağlığından sorumlu hormonların üretilmesine yardımcı olur.

- Yeşil Yapraklı Sebzeler - Ispanak, lahana ve diğer yapraklı sebzeler folat, demir, manganez, kalsiyum ve A vitamini bakımından zengindir.

- Zencefil - Bu süper gıda, kan dolaşımını artıran ve sağlıklı sindirimi teşvik eden anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

- Tarçın - Yumurtalık fonksiyonunu iyileştirdiği ve insülin direncini uyararak uygun yumurta üretimini teşvik ettiği bilinmektedir.

Daha İyi Sağlık İçin Bu Takviyeleri Alın

Gebe kalmak için vücudumuzun güçlü ve sağlıklı olması gerekir. Ne de olsa bir bebeği 9 ay boyunca taşımak çok fazla enerji gerektirir! Bu nedenle dengeli beslenmek çok önemlidir ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Beslenmenizdeki eksiklikleri nasıl kapatabilirsiniz? Vücudunuza doğru vitamin ve mineralleri takviye etmek için uygun takviyelere ihtiyacınız olabilir.

Aşağıda gebe kalmaya çalışan kadınların sıklıkla alacağı 7 takviye bulunmaktadır:

- Çinko: Normal hormon fonksiyonunu, hücre bölünmesini ve ovülasyonu düzenleyerek doğurganlığı destekler. Vücudumuz çinko depolamadığı için hamile kalmak isteyen kadınların yeterli miktarda aldıklarından emin olmaları önemlidir.

- Demir: Araştırmalar, düşük demir depolarının sadece ovülasyonu engellemekle kalmayıp, aynı zamanda yumurta sağlığının da bozulmasına yol açarak gebe kalmayı zorlaştırdığını göstermektedir.

- Magnezyum: Magnezyum genellikle Hamilelik Hormonu olarak adlandırılır. Rahim ve vücudun bebeği barındırmaya hazırlanmasına yardımcı olan progesteron üretiminde önemlidir.

- D Vitamini: Daha iyi D vitamini seviyeleri daha yüksek doğurganlıkla ilişkilendirilmiştir. D vitamini hem kendi kişisel sağlığınız hem de sağlıklı kemik gelişimini destekleyerek bebeğinizin sağlığı için faydalıdır.

- Omega 3 yağ asidi: Hormonları düzenler, ovülasyona yardımcı olur ve servikal mukusu artırır - böylece doğurganlığa nasıl yardımcı olduğunu görebilirsiniz! Hem balık yağı hem de keten yağı Omega 3 bakımından yüksektir.

- Probiyotikler: Bazen vajinanızdaki kötü bakterilerin varlığı hamile kalmanızı engelleyebilir. Kötü bakteriler spermlere saldırarak bir araya toplanmalarına neden olabilir ve bu da spermin yumurtayı döllemesini engeller.

- Folik Asit (bu sizden çok bebek içindir): Folat DNA'da hayati bir rol oynar. Fetüslerde nöral tüp defekti ve yarık damak ve kalp defekti gibi konjenital anormallik riskini azalttığı için kadınların yeterli miktarda folik asit alması önemlidir.

Vitamin ve mineral eklemek doğurganlığınızı artırarak daha hızlı hamile kalmanıza yardımcı olabilir. Takviyeler kullanarak belirli doğurganlık sorunlarının üstesinden gelmek istiyorsanız en iyisi bir beslenme uzmanına görünmektir.

Bu İpuçları ile Sperm Sağlığını Optimize Edin


Doğurganlık sadece kadının sağlığıyla ilgili değildir. Çoğu zaman erkeğin doğurganlığı da göz ardı edilebilmektedir. Her iki partnerin de sağlıklı olmasını sağlamak daha hızlı hamile kalmanıza yardımcı olabilir. Sperm kalitesini ve miktarını artırmak için listelenen ipuçlarını deneyin.

- Alkolü kesin: Yüksek miktarda alkol, sağlıklı spermin şeklini ve boyutunu değiştirebilir. Bunun yanı sıra seks hormonlarını da bozabilir. İyi haber şu ki, sadece 3 ay alkol tüketiminin azaltılması herhangi bir hasarı tersine çevirebilir ve spermin tekrar formda ve sağlıklı olduğunu görebilir.

- Düzenli egzersiz yapın: Düzenli egzersiz testosteronu artırır, bu da sperm miktarını ve kalitesini artırır, ayrıca ruh halini iyileştirir ve libidoyu artırır! Ancak aşırıya kaçmak tam tersi bir etkiye sahiptir.

- Sigarayı bırakın: Sigarada bulunan kimyasallar, DNA ve hormonlarla oynadıkları için hem sperm hem de yumurtaya zarar verir. Bu endişeye ek olarak, pasif içicilik de neredeyse aynı derecede zararlıdır!

- Dar iç çamaşırı giymeyi bırakın: Spermi daha soğuk bir sıcaklıkta tutmak ve skrotuma bol miktarda hava akışı sağlamak, sağlıklı sperm için doğru ortamın yaratılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, sentetik külotlar yerine pamuklu külotlar tercih etmek hava akışını ve sıcaklığı kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

- Sıcak banyolardan veya sıcak jakuzilerden kaçının: Sıcak banyoların ve sıcak jakuzilerin hücreleri aşırı ısıtarak ve işlevlerini bozarak spermi etkilediği kanıtlanmıştır. Sperm serin tutulmayı tercih eder, bu nedenle partneriniz ıslanmadan yaşayamıyorsa en azından suyun çok sıcak olmadığından emin olmasını isteyin!

Bunları diyetinize ekleyin:

- Çinko, C Vitamini, E Vitamini, Omega-3 yağ asidi

- Stresi azaltın

- Basit stres yönetimi teknikleri (biraz daha fazla egzersiz yapmak gibi) stres döngüsünü kırmak ve doğurganlığı artırmak için kullanılmıştır.

Stres Seviyenizi ve Duygularınızı Bu Tekniklerle Yönetin

Stres ve duygular doğurganlığınızı çeşitli şekillerde etkileyebilir: Adet döngünüzü bozabilir, cinsel dürtünüzü azaltabilir, hormon seviyelerinizi etkileyebilir ve sizi aşırı yemek yeme, alkol veya sigara içme gibi sağlıksız alışkanlıklara yönlendirebilir. Aşağıdaki belirtileri fark ederseniz stresi tanımlayabilirsiniz: Eklem ağrısı, anksiyete, uyku kaybı, kötü cilt durumu, çene/boyun ağrısı, mide rahatsızlığı, ruh hali dalgalanmaları/sinirlilik/korku, baş dönmesi, çarpıntı/nefes darlığı.

İşte stres seviyelerini yönetmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:

- Daha fazla uyuyun: Kortizol seviyeleri siz uyurken düşer ve vücudunuz stresten kurtulmak için bir şans elde eder. Gecede en az 8 saat uyumaya çalışın ve mümkünse akşam 10'dan önce yatağa gidin.

- Kendinize zaman ayırın: Sizi iyi hissettiren şeyler yapmak (sizi güldüren insanlarla vakit geçirmek ya da bir hobi edinmek gibi), sizi bir aktivitenin içinde kaybolduğunuz ve keyif aldığınız için zamanın uçup gittiği bir "Akış" durumuna sokabilir!

- Gününüzü önceden organize edin: Stres bize kuyruğumuzu kovalıyormuşuz gibi hissettirebilir... Gününüzü organize etmek için zaman ayırarak, belki de bir gece önce, güne sakin ve kontrollü bir şekilde başlarsınız. Bazen zihninizin ve bedeninizin ihtiyacı olan tek şey, kendinizi güvende ve daha az stresli hissetmenize yardımcı olmak için gününüzün neler içereceğine dair küçük bir moral konuşmasıdır!

- Meditasyon yapın: Meditasyon, düşüncelerimize kapılmadan onların geçip gitmesine izin vermeyi öğreten bir uygulamadır. Zihnimizde olumsuz şeylerle oynamak yerine anda kalmayı öğretir ve bunu yaparak bedenimizi ve dolayısıyla zihnimizi rahatlatabiliriz. Meditasyon, stresi azaltmak söz konusu olduğunda büyük bir yardımcıdır.

- Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz, kan dolaşımına bizi iyi hissettiren endorfin salgılattığı için iyi bilinen bir stres gidericidir. Bazen hafif bir yürüyüş bile stresi azaltmaya yardımcı olabilir, bu nedenle egzersizin bir maraton koşmak anlamına gelmesi gerektiğini düşünmeyin.

Doğurganlığınıza Zarar Verebilecek Bu 5 Şeyden Kaçının

Vücudumuz çoğumuzun fark ettiğinden daha hassastır ve yediğimiz, içtiğimiz ve yaptığımız şeyler çoğu zaman biz farkına bile varmadan vücudumuzda strese ve hasara neden olur! Birkaç şeyi keserek (ya da en azından azaltarak) vücudunuzun daha hızlı hamile kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

- Alkol: Bazı durumlarda alkol yumurtalıklarınızı küçültebilir ve bu da yine ovülasyon sorunlarına neden olur. Hızlı hamile kalmak istiyorsanız yapılacak en iyi şey alkolü hemen veya mümkünse tamamen kesmektir.

- Kafein: Çay, kahve, kola ve hatta çikolata kafein içerir. Tamam, TÜM kafeininizi kesmeniz gerektiğini söylemiyoruz, ancak nerede saklandığını bilmek yardımcı olacaktır! Uzmanlar kafeinin bir kadının doğurganlığını nasıl etkilediğini tam olarak söyleyemeseler de gebe kalmaya çalışırken yüksek dozların olumsuz etkileri olabileceği konusunda hemfikirdirler.

Birçok kaynak günde bir fincan çay veya kahvenin yeterli olacağı konusunda hemfikirdir - böylece en azından sabah kahvesini içmiş olursunuz!

- Sigara içmek: Sigara içen çiftlerin kısırlığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu ya da en azından hamile kalmalarının çok daha uzun sürdüğü kanıtlanmıştır. Döllenme gerçekleşse bile, sigara içmenin yumurtanın rahme ulaşma ve daha sonra implante olma şansını azalttığı anlaşılmıştır.

- Evinizdeki kimyasallar BPA: Plastik kaplarda, içecek şişelerinde ve paket servis tepsilerinde bulunur. Doğurganlığınızı ve ovülasyonunuzu bozabilir ve sperm sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Makyaj malzemelerinizdeki kimyasallar: Ne yazık ki doğrudan cildimizde kullandığımız ürünlerde de birçok zararlı kimyasal bulunmaktadır! Etiketleri okuyun ve içinde "paraben" kelimesi geçen her şeyden kaçının. Bazı örnekler arasında Methylparaben, Propylparaben, Isopropylparaben ve Isobutylparaben bulunur. Yağ bazlı boyalar: Boya tineri ve kurşun ya da cıva içeren hiç bir şey kullanılmamalıdır. Etilen glikol eter ve biyosit içeren lateks boyalardan da kaçınılmalıdır, çünkü bu kimyasallara maruz kalmak kimyasal gebeliklere neden olabilir.

- Trans yağlar: Trans yağlar margarin, pizza, bisküvi, kek ve işlenmiş unlu mamuller ve hamur işlerinde kullanılan işlenmiş bitkisel yağlarda bulunur. Ne yazık ki bir kadın ne kadar çok trans yağ yerse ovülasyona bağlı kısırlığa o kadar duyarlı hale gelir. Bu yağların, iltihaplanma, glikoz metabolizması ve insülin duyarlılığı ile ilgili olduğu bilinen ve şimdi ovülasyon sürecinde önemli olduğu düşünülen bir hücre reseptörünün normal işleyişine müdahale ettiğine inanılmaktadır.

Sonuç

Gebe kalma şansınızı artırmak ve sağlıklı bir vücuda ve üreme sistemine sahip olmak için iyi beslenmeniz ve olumlu alışkanlıklar edinmeniz gerekir. Bu aynı zamanda genel sağlığınıza da fayda sağlayacaktır. Gebe kalmak istiyorsanız bugün sağlıklı seçimler yapmaya başlayın, ancak endişe ve baskının sizi etkilemesine izin vermeyin. Sizin için en iyi tavsiye için sağlık ekibinize danışın.

Paylaş: