Gebelik Şansını En Üst Düzeye Çıkarmak: Adet Döngüsü Takibi Hakkında Uzman İpuçları

Gebelik Şansını En Üst Düzeye Çıkarmak: Adet Döngüsü Takibi Hakkında Uzman İpuçları

Bugün ne öğreneceğim?

- Verileri kaydetmenin döngünüzü yorumlamanıza neden ve nasıl yardımcı olacağını

- Kaydedilecek en yararlı şeyleri

- Her döngüde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları

Gebe kalmaya çalışırken bu neden önemlidir?

Her döngüden bir şeyler öğrenmek, bir sonraki döngüde doğurganlık döneminizi tahmin etmenize yardımcı olacak ve gebelik için cinsel ilişkiyi zamanlamanıza olanak sağlayacaktır!

Daha Hızlı Gebelik İçin Adet Döngüsü Takibinin Önemi

Adet döngüsü takibi, gebe kalmaya çalışan kadınlar için önemli bir araçtır. Kadınlar adet döngülerini izleyerek, doğurganlık penceresi olarak bilinen gebe kalma olasılıklarının en yüksek olduğu zamanı belirleyebilirler.

Doğurganlık Penceresinin Belirlenmesi: Bu, gebe kalma olasılıklarının en yüksek olduğu dönemdir. Bu genellikle ovülasyondan yaklaşık 5-6 gün önce ve ovülasyondan 1-2 gün sonradır. Doğurganlık penceresini bilmek, kadınların gebe kalma şanslarını artırmak için cinsel ilişki için doğru zamanı bulmalarına yardımcı olur.

Ovülasyonu Tahmin Etmek: Ovülasyon, olgunlaşmış folikülün bir yumurta bıraktığı zamandır. Kadınlar bazal vücut sıacklığını ve servikal mukusu takip ederek veya ovülasyon tahmin kitlerini kullanarak ovülasyon tarihlerini belirleyebilir ve gebe kalmak için cinsel ilişki zamanlamasını kolaylaştırabilirler.

Potansiyel Sorunların Belirlenmesi: Adet döngüsü takibi, doğurganlığı etkileyebilecek adet döngüsü ile ilgili potansiyel sorunların belirlenmesine de yardımcı olabilir. Örneğin, düzensiz döngüler, anovülasyon veya luteal evre kusurları izleme yoluyla tespit edilebilir ve daha sonra tıbbi müdahale ile ele alınabilir.

Adet Döngünüzü Takip Ederken Neleri Kaydetmelisiniz?

Gebelik için adet döngülerini takip etmek, bunu anlamak ve etkili bir şekilde yönetmek için dikkatli bir yorumlama ve izleme gerektirir. Ne kadar çok kayıt tutarsanız her döngüyü karşılaştırmak için o kadar çok veriye sahip olursunuz. Hem iç hem de dış semptomlar dahil olmak üzere adetle ilgili tüm semptomlar arasında döngü uzunluğunuz, kanama düzeniniz, BBT, SM ve LH kaydedilmesi gereken en önemli şeylerdir. Şimdi teker teker inceleyelim.

Döngü uzunluğu

Döngünüz adetinizin ilk günü, rahminizden kan gelmesiyle başlar ve bir sonraki adetinizden önceki gün sona erer. Ortalama adet döngüsü 28 gün sürer, ancak 21 ila 35 gün arasında değişen daha kısa veya daha uzun döngülere sahip olmak normaldir. Döngü uzunluğunuz aydan aya veya hayatınızın farklı evrelerinde de değişebilir. Ayrıca insanlar arasında da farklılık gösterir.

Kanama düzeni

Adet kanamaları gün sayısına, miktarına, akışına ve sıvının rengine göre değişir. Ayrıca her adet döngüsü arasında ve farklı yaşam evrelerinde de değişiklik gösterir.

Bazal vücut sıcaklığı

Bazal vücut sıcaklığınız (BBT) tamamen dinlendiğiniz zamanki sıcaklığınızdır. İnsanlar genellikle en az 6 saat kesintisiz uyuduktan sonra ve herhangi bir fiziksel hareket yapmadan önce BBT'lerini ölçerler. Ovülasyon bazal vücut ısısında hafif bir artışa neden olabilir. Sıcaklığınız yükselmeden önceki iki ila üç gün boyunca en doğurgan olacaksınız, bu nedenle korunmasız cinsel ilişkiye girmek veya kaçınmak için en iyi günleri ölçmenize yardımcı olmak doğurganlığı tahmin etmenin bir yolu veya bir doğum kontrol yönteminin bir parçası olarak kullanılabilir.

Servikal mukus

Yaygın olarak akıntı olarak bilinen servikal mukus, adet döngünüzü kontrol eden aynı hormonlar tarafından üretilir. Kadın üreme sisteminin önemli bir fizyolojik özelliğidir. Servikal mukus adet döngünüz sırasında renk, doku, koku ve miktar olarak değişir ve değişiklikler ovülasyon döneminde çok belirgin olabilir. Adet döngüsü sırasında tipik bir düzeni vardır. Bu nedenle, servikal mukusunuzun gergin mi yoksa kremsi mi olduğunu takip etmek, doğurganlık pencerenizi belirlemenize yardımcı olur.

Luteinizan Hormon

LH, yumurta olgunlaşmasına yardımcı olmada ve ovülasyon ve olgun yumurtaların yumurtalıktan salınmasına neden olacak hormonal tetikleyiciyi sağlamada önemli bir rol oynar - bu ovülasyondur. Ovülasyon normalde LH dalgalanmasının ortaya çıkmasından 24-36 saat sonra gerçekleşir, bu nedenle LH dalgalanması en yüksek doğurganlığın iyi bir belirleyicisidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Belirtiler

Kaydedilecek diğer yararlı şeyler fiziksel semptomlar, ruh halleri ve cinsel aktivitedir. Bunlar genellikle hem ovülasyon hem de adet döneminizin başlangıcıyla bağlantılı olacaktır.

Ovülasyondan sonra vücudunuz birçok değişiklik geçirir. Göğüsleriniz şişebilir ve hassaslaşabilir, bağırsak alışkanlıklarınız değişebilir, kendinizi daha seksi hissedebilir ve partnerinizi karşı konulmaz bulabilirsiniz ve hatta daha güçlü bir tat ve koku alma duyusuna sahip olabilirsiniz - tüm bu değişiklikler her döngüde meydana gelen hormon dalgalanmaları tarafından yönetilir ve doğanın gebelik için cinsel ilişkiyi zamanlamanıza yardımcı olma yollarıdır. Bu nedenle, her gün ilerledikçe takip etme alışkanlığı edinmeniz en iyisidir.

Adet Belirtilerini ve Doğurganlık İçin Neye İşaret Ettiklerini Anlamak

Adet döngünüz sadece adet döneminizi takip etmenin bir yolu değil, aynı zamanda doğurganlığınıza açılan bir penceredir. Adet belirtilerinize dikkat ederek ovülasyonunuz, hormon seviyeleriniz ve üreme sağlığınız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Doğurganlık durumunuzu gösterebilecek bazı adet belirtileri şunlardır

Adet uzunluğu ve yoğunluğu: Doğurganlık sorunları veya hormonal sorunların belirtileri.

Adet döneminizin uzunluğu ve yoğunluğu döngüden döngüye ve kişiden kişiye değişebilir. Bununla birlikte, adet döneminizin bu yönlerinde önemli değişiklikler fark ederseniz bu bir doğurganlık sorununun işareti olabilir. Örneğin, çok ağır dönemler fibroidlere (rahimde kanserli olmayan büyümeler) veya endometriozise (rahim zarına benzer dokunun rahim dışında büyüdüğü bir durum) işaret edebilir. Çok hafif dönemler düşük östrojen seviyelerine veya ovülasyonu etkileyen hormonal bir bozukluk olan polikistik over sendromuna (PKOS) işaret edebilir.

Servikal mukus değişiklikleri: ovülasyon ve doğurganlık günlerinin göstergeleri.

Servikal mukus, hormonal seviyenize bağlı olarak döngünüz boyunca değişir. Şu anda sahip olduğunuz servikal mukus türlerini üç yoldan biriyle anlayabilirsiniz: parmaklarınızı kullanarak, tuvalet kağıdıyla ve iç çamaşırınızı kontrol ederek (lütfen her döngü boyunca yalnızca bir yöntem seçin).

- Kuru: Servikal mukus genellikle adet döneminden önce veya sonra kurudur. Servikal mukusunuz kuru ve az miktardadır. Bu süre zarfında spermin servikse girmesi ve canlı kalması zordur. İnfertil evredesinizdir.

- Yapışkan: Kalın servikal mukus pürüzsüzdür. Sıvı tutkal gibidir, ancak daha az kalındır. Gerildiğinde kırılacaktır.

- Kremsi: Beyaz bir emülsiyon gibi görünür. Kalın servikal mukustan daha esnektir. Doğurganlık döneminizde ortaya çıkar ve yakında yumurtlayacağınızı gösterir.

- Sulu: Sulu ve incedir. Kremsi servikal mukustan daha esnektir ve daha berrak görünür. Sulu servikal mukus iç çamaşırınızı nemli yapacaktır. Bunu kaçırmayacaksınız. Sulu servikal mukus gebe kalma olasılığının yüksek olduğunu göstermez, ancak mümkündür.

- Yumurta akı: Çok berraktır ve sulu servikal mukustan daha gergin ve kalındır. Tıpkı gerçek yumurta akı gibi, parmağınızın ucuyla yaklaşık 3 cm kadar esnetebilirsiniz. Yumurta akı servikal mukus, gebe kalma olasılığınızın en yüksek olduğunu gösterir. Bu süre zarfında sperm için doğru PH koşullarını yaratır ve yüzmeleri için kanallar oluşturur.

(Servikal mukus değişikliklerinizi kaydetmek için Femometer Uygulamasını indirin)

LH dalgalanması: ovülasyonun tetiklenmesi ve nasıl tespit edileceği.

Yumurtalıktan bir yumurta salınmadan yaklaşık bir veya iki gün önce LH seviyeleri keskin bir şekilde yükselir. LH'deki bu artış, yumurtanın ve fallop tüpünün döllenmeye hazırlanmasına yardımcı olur. Ovülasyondan sonra LH, boş yumurta folikülünden oluşan bir yapı olan korpus luteumun aktive edilmesine de yardımcı olur. Korpus luteum, yumurta döllenirse erken gebeliği destekleyen bir hormon olan progesteron üretir. LH dalgalanmasından sonra LH seviyeleri normale döner.

LH seviyeleri, ovülasyon döneminde LH dalgalanmasından sonra en yüksek seviyede olacaktır. LH seviyelerinizi bu dönemde test ettirirseniz, DORUK sonucu bekleyebilirsiniz.

LH seviyelerinizin BBT grafiğinizle nasıl etkileşime girdiğini izlemek de çok yararlıdır. Bazı kadınlar LH dalgalanmasını ve BBT'lerinin hemen yükseldiğini görürken, diğerleri BBT'lerinin 3 veya 4 gün boyunca yavaşça yükseldiğini göreceklerdir.

LH seviyelerini test etmek için Femometer IVY III Ovülasyon Tahmin Kiti satın alın;

BBT yükselişi: ovülasyonun doğrulanması.

Günlük bazal vücut sıcaklığınızı kaydedin ve ortaya çıkacak bir kalıp arayın. Bunu, bu amaç için tasarlanmış Femometer Uygulaması ile yapabilirsiniz. Yumurtladığınızda bazal vücut sıcaklığı hafifçe artabilir - tipik olarak 1/2 derece F'den (0,3 C) daha az -. Biraz daha yüksek sıcaklık üç gün veya daha uzun süre sabit kaldığında ovülasyon muhtemelen gerçekleşmiştir.

Her sabah yataktan kalkmadan önce bazal vücut sıcaklığınızı ölçün. Bazal vücut ısısını ölçmek için özel olarak tasarlanmış bir bazal termometre kullanın. Doğru bir ölçüm elde etmek için her gece en az 6 saat kesintisiz uyuduğunuzdan emin olun.

Femometer Uygulama Destekli Bazal Termometre Femometer Vinca II satın alın;

Daha İyi Doğurganlık İçin Adet Döngünüzü Nasıl Etkili Bir Şekilde Takip Edebilirsiniz?

Adet döngülerini takip etmenize yardımcı olacak iki temel yöntem vardır: manuel takip ve akıllı doğurganlık takip uygulamaları kullanmak.

Akıllı doğurganlık takip uygulamaları, doğruluk, etkinlik ve zaman tüketimi göz önünde bulundurulduğunda manuel takibe kıyasla ideal seçimdir.

Femometer'ı, size özgü döngünüzün ve semptomlarınızın ne olduğunu anlayabilmeniz için tasarladık. Size yol boyunca sezgiler, tahminler ve tavsiyeler veriyoruz ve doğurganlık pencerenizi ve ovülasyonunuzu tahmin etmenize yardımcı oluyoruz, ancak ideal olarak, uygulamamız her döngüde nelere dikkat etmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Femometer'ın doğurganlık takipçisi size aşağıda listelenen noktalarda yardımcı olabilir:

- Doğurganlık, ovülasyon, menstrüasyon, BBT, LH, servikal mukus ve cinsel aktiviteyi izlemek için takvim işlevleri.

- Günlük girdilere ve döngü düzeninize göre ayarlanan algoritmalara dayalı kişiselleştirilmiş tahminler.

- Doğurganlık trendleri, sağlık ipuçları ve hatırlatıcılar hakkında sezgiler sağlayan işlevsel raporlama.

- BBT & LH ölçümü yapabilen akıllı cihaz entegrasyonu.

- Kullanıcıları gebe kalmaya çalışan diğer kadınlarla ve tavsiye verebilecek uzmanlarla buluşturan topluluk desteği.

Sonuç

- Döngüleri yorumlamak için BBT, SM ve LH'yi kaydetmek çok önemlidir.

- Berrak, esnek SM'ye dikkat edin, çünkü bu doğurgan olduğunuz anlamına gelir.

- Ovülasyonu doğrulamak için BBT'nizdeki artışı izleyin.

- Ovülasyonun ne zaman gerçekleşeceğini belirlemenize yardımcı olması için LH'de bir artış olup olmadığını izleyin.

Paylaş: