PKOS ile Nasıl Hamile Kalınır? Öneriler ve Tedavi

PKOS ile Nasıl Hamile Kalınır? Öneriler ve Tedavi

Polikistik over sendromu (PKOS), bir kadının yumurtalıklarının çalışmasını etkileyen yaygın bir durumdur. Bir kişide PKOS olduğunda, yumurtalığın dış kenarı boyunca birçok küçük kist (küçük sıvı keseleri) gelişir. Bu küçük sıvı dolu kistler folikül adı verilen olgunlaşmamış yumurtalar içerir. Foliküller düzenli olarak yumurta bırakamaz, bu da ovülasyonun düzensiz olduğu veya hiç gerçekleşmediği anlamına gelir.

PKOS'lu bir kişinin hamile kalması daha zor olabilir çünkü ovülasyonu tahmin etmek ve hamilelik elde etmek için doğru günlerde cinsel ilişkiye girmek daha zordur. Bununla birlikte, ovülasyon döngüsünü düzenleyerek ve hormonal dengesizliği tedavi ederek PKOS ile hamile kalmak mümkündür.

PKOS nedir ve nedenleri nelerdir?

PKOS'un kesin nedeni aslında bilinmemektedir, ancak kalıtsal olduğu düşünülmektedir. PKOS vücuttaki anormal hormon seviyeleri ile ilgilidir. PKOS'lu birçok kadın insüline dirençlidir, yani daha yüksek seviyelerde insülin üretirler. Bu da testosteron gibi hormonların üretiminin ve aktivitesinin artmasına katkıda bulunur. Aşırı kiloluysanız insülin seviyeleri de etkilenebilir.

PKOS'un belirtileri nelerdir?

PKOS belirtileri genellikle ergenliğin sonlarında veya 20'li yaşların başında başlar.

Belirtiler şunları içerebilir:

- Eksik veya düzensiz adetler

- Düzensiz ovülasyon veya hiç yumurtlamama sonucu hamile kalmada zorluk

- Yüz, göğüs, sırt veya kalçalarda aşırı kıllanma

- Kilo alımı

- Saç incelmesi ve/veya erkek tipi kellik

- Yağlı cilt veya akne

PKOS nasıl teşhis edilir?

Aşağıdaki belirtilerden ikisine sahipseniz size PKOS teşhisi konulabilir:

- Eksik veya düzensiz adetler

- Androjen adı verilen hormonların yüksek seviyede olması (vücutta ve yüzde aşırı kıllanmanın yanı sıra akne ve baştaki saçlarda incelmeye neden olabilir)

- Tarama ile doğrulanmış polikistik yumurtalıklar

PKOS'unuz olduğunda hamile kalmak neden daha zordur?

Düzensiz döngüler

Hamile kalmak için doğurganlık pencereniz (hamileliğe yol açabilecek 6 gün) içinde cinsel ilişkiye girmeniz gerekir. PKOS'unuz olduğunda, doğurganlık pencerenizin ne zaman olacağını tahmin etmek daha zordur çünkü ovülasyon düzensiz olabilir ve hatta hiç olmayabilir.

Hormonal dengesizlikler

Araştırmalar, PKOS ile ilişkili hormonal dengesizliklerin servikal mukusu da değiştirebileceğini göstermiştir; daha kompakt, yoğun ve geçilmez hale gelir. Bu, servikal mukusun spermin yumurtaya ulaşmasına yardımcı olmak için her zamanki işini yapamayacağı anlamına gelir.

Daha az sayıda yüksek kaliteli yumurta

PKOS'lu birçok kadının testosteron seviyesi daha yüksektir ve bu durum yumurta kalitesinin düşmesine neden olabilir. Düşük kaliteli yumurtaların gebelikle sonuçlanma olasılığı daha düşüktür ve bazen düşükle sonuçlanabilir.

Stres

Böbreküstü bezleri stres nedeniyle aktive olduğunda, vücuttaki androjen (testosteron gibi) seviyelerinin artmasına katkıda bulunurlar. Bu, yüksek stres seviyelerinin PKOS semptomlarınızı daha da kötüleştirebileceği ve hamile kalmayı zorlaştırabileceği anlamına gelir.

PKOS'unuz varsa nasıl daha hızlı hamile kalırsınız?

Bazal Vücut Sıcaklığınızı (BBT) ve Luteinizan Hormonunuzu (LH) takip edin

PKOS ile hamile kalmak, cinsel ilişki zamanlamasını doğru yapmak zor olduğu için daha da zordur. Femometer Vinca II BBT Termometresi ve Femometer IVY II Dijital Ovülasyon Test Kiti kullanarak, belirtileri takip edebilir ve hamilelik elde etmek için ovülasyonu tahmin edebilirsiniz.

1. LH'nizi takip etmek ovülasyonu tespit etmenize yardımcı olacaktır.

Ovülasyondan hemen önce LH seviyeleriniz yükselecektir. PKOS'lu kişiler gerçekten yumurtlamadan önce LH'da birçok artış görebilse de bu, yine de ovülasyonu tahmin etmenin etkili bir yoludur. Femometer IVY II Dijital Ovülasyon Test Kiti LH değişikliklerine tipik LH test şeritlerinden daha duyarlıdır. Cihaz doğrudan Femometer Uygulaması ile senkronize olup LH seviyelerinizi bir grafik üzerinde çizerek kalıpları aramanıza yardımcı olur ve size en iyi ne zaman cinsel ilişkiye girmeniz konusunda sezgiler ve tavsiyeler verir.

2. BBT'nizi takip etmek ovülasyonu doğrulamanıza yardımcı olacaktır

PKOS'unuz olduğunda, LH doruk noktasının ovülasyona yol açıp açmadığını doğrulamak önemlidir. Bunu, BBT'nizi takip etmek için Femometer Vinca II kullanarak yapabilirsiniz. BBT'niz vücudunuzun gece boyunca ulaştığı en düşük sıcaklıktır. BBT'niz genellikle yumurtlayana kadar oldukça tutarlı bir sıcaklıkta kalır ve daha sonra hafifçe artar. Sıcaklıktaki bu artış yaklaşık iki hafta boyunca devam eder, ardından hamile değilseniz düşer.

Her sabah uyandığınızda BBT değerinizi kolayca ölçmek için Femometer Vinca II'yi kullanın. Veriler Femometer Uygulaması ile sorunsuz bir şekilde senkronize edilir ve BBT eğrinize çizilir. Burada ovülasyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini veya LH'yi ölçmeye devam etmeniz gerekip gerekmediğini görebileceksiniz.

Hormonal Dengesizlikleri Tedavi Edin

PKOS'un inositol (vücutta bulunan bir tür şeker) adı verilen vitamin benzeri maddelerle tedavi edilmesi umut verici sonuçlar göstermiştir. Kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmak, oosit ve embriyo kalitesini iyileştirmek ve hamilelik şansını artırmak için İnositol vitaminleri alın.

İnositollerle tedavinin insülin duyarlılığını artırmaya ve PKOS'lu kadınlarda erkeklik hormonu seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir (bunun da adet dönemlerini düzeltmeye yardımcı olduğu görülmüştür).

D vitamini de daha hızlı hamilelik elde etmenize yardımcı olabilir. Bazı araştırmalara göre, D vitamini eksikliği, anormal, düzensiz veya hiç ovülasyon olmamasına verilen ad olan "ovaryan disfonksiyonu" ile ilişkilendirilmiştir.

Stresi azaltın ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün

PKOS'un hafifletilmesi söz konusu olduğunda kilo yönetimi hayati önem taşır, sağlıklı bir BMI'ye ulaşmak da semptomları azaltabilir, adet döneminizi eski haline getirebilir ve hamile kalmayı kolaylaştırabilir.

Tükettiğiniz yağsız protein ve lif miktarını artırarak, şeker ve yüksek kalorili gıdalardan uzak durarak vücudunuzun insülin tepkisini iyileştirmesine yardımcı olabilir ve hatta muhtemelen üretilen erkeklik hormonu miktarını azaltabilirsiniz.

1. Diyetinize dahil etmeniz gerekenler:

- Daha fazla lif içerdikleri için elma, armut ve çilek gibi yenilebilir kabuklu meyveler

- Organik etler, çünkü bunlarda ilave hormon yoktur

- Fıstık ezmesi (şeker ilavesiz) veya yoğurt gibi sağlıklı proteinler

- Taze balık

- Doğru türde sağlıklı yağlara sahip oldukları için pekan cevizi ve macadamia gibi kuruyemişler

2. Egzersiz, meditasyon, hobiler ve kişisel bakım için zaman ayırarak stresi azaltın

Egzersiz, adrenalin ve kortizol gibi vücudun stres hormonlarının seviyelerini azaltır. Ayrıca beyinde vücudun doğal ağrı kesicileri ve ruh halini yükselten kimyasallar olan endorfin üretimini de uyarır.

Meditasyon, hobiler ve kişisel bakımın stres hormonlarını azalttığı ve vücuttaki iltihaplanmayı düşürdüğü gösterilmiştir. Bir dizi çalışma, farkındalığın iltihaplanmayı ve stres hormonlarını yaklaşık %15 oranında azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Stresi azaltmak için adımlar atmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmenin yanı sıra ovülasyon belirtilerinizi anlamak için LH ve BBT'nizi takip etmek, PKOS semptomlarını yenmenize yardımcı olabilir ve hamileliğe daha hızlı yol açabilir.

Partnerinizi kontrol ettirin

Tüm doğurganlık sorunlarının kadınların sahip olduğu sorunlardan kaynaklanmadığını unutmayın. Erkeklerin %7 kadarının kısırlıktan etkilendiği ve heteroseksüel bir çiftteki doğurganlık sorunlarının %50'sinin erkekten kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Özellikle 2 yıldan uzun süredir gebe kalmaya çalışıyorsanız erkek kısırlığı için kontroller çok önemlidir.

Paylaş: